EU måste stödja kampen för frihet i Egypten!

avatar

Detta menar LOs ordförande, Wanja Lundby-Wedin, och TCOs ordförande, Sture Nordh, i ett brev till utrikesminister, Carl Bildt.

LO och TCO stödjer helhjärtat de krav som Internationella Fackliga Samorganisationen (ITUC) nu riktar mot Egyptens president, Hosni Mubarak: Stoppa omedelbart regimens upptrappade våld mot de civila demonstrationerna för frihet och demokrati!

Fackliga rättigheter har varit kraftigt inskränkta i Egypten, med endast en godkänd, statligt kontrollerad, facklig centralorganisation. Trots förtrycket finns det ett antal oberoende fackliga organisationer. Dessa har nu samlat sig i en ny nationell facklig centralorganisation, och de oberoende facken spelar en viktig roll i kampen för frihet och demokrati.

Demonstrationerna representerar ett brett spektrum av det egyptiska samhället. Deras krav på förändring måste tas på allvar, och regeringen måste vidta åtgärder som gör en snabb förändring till ett demokratiskt samhälle möjlig. Den egyptiska regeringens uppmaning till de offentliganställda att delta i aktionerna mot dem som nu fredligt demonstrerar för förändring är helt oacceptabel!

LO förutsätter att Carl Bildt i diskussionerna inom EU tydligt för fram att EU nu, utan reservationer, på alla sätt måste stöda de folkliga krafter som nu kämpar för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Oavsett om det gäller Egypten eller Tunisien eller andra områden så är dessa krafter värda allt vårt stöd!

Här kan du läsa uttalandet som den Internationella fackliga Samorganisationen (ITUC) gjort.

Många tidningar skriver idag om händelseutvecklingen i Egypten. Bland annat DN, SvD, Aftonbladet, Expressen.

Bloggare tar också upp situationen i Egypten: Löwdin skriver om solidaritet mellan kristna och muslimer i Egypten. Superkvinnan skriver om den vänliga revolutionen i Egypten som inte är så vänlig längre. Annarkia skriver om Mubaraks sanna ansikte.

Etiketter: , ,